O reteta de varza murata de o sa ma pomeniti…
Prima data e nevoie de un butoias de plastic de 10 litri. Recomand Sterk, am incercat si alte firme, unele de la noi, facute la Craiova parca, dar put de te rup.
Dupa, un saculet de 10 kg cu varza tocata gata din piata. Banuiesc ca se gaseste peste tot, stau oamenii cu masinile si o vand, de multe ori o toaca pe loc.
Mai avem nevoie de:
- o gutuie
- 2 mere
- o legatura mica cimbru
- 2 legaturi marar uscat
- un pumn de boabe de porumb
- cateva fire de radacina de hrean
- sare grunjoasa, de muraturi
- un morcov taiat in 4, piper, boabe mustar
Intr-un lighean de plastic se pun cei 10 kg de varza tocata, trei pumni de sare si se framanta cu mainile bine pana scade in volum si incepe sa lase apa. Se lasa asa cateva ore, 6-7 e suficient.
In continuare pe fundul butoiului se pune jumate de gutuie, marul, boabele de mustar si piper, jumate de morcov si o legatura de marar.
Punem varza, apasand-o usor, pana la jumate. Cand am ajuns cu varza la jumatea butoiului, punem cealalta jumate de gutuie, morcovul si al doilea mar.
Completam cu varza pana umplem butoiul, la sfarsit punem cealalta legatura de marat si cimbrul uscat, dupa gust.
Completam pana umplem bine butoiasul cu apa ramasa de la varza, o piatra mica mai plata sa tina apasat si… GATA!
POFTA!
Comentarii recente